Филм ,,Сјене”, или зашто је Андрић био у праву кад је рекао да тајна слободе почива у храбрости

Posted on April 24, 2014 by

0



Млади ентузијасти са београдског ФДУ нису могли ни да сањају да ће се судбина Србије ломити код њиховог остварења, те да је филму симболичног наслова ,, Сјене”  и пре него што је настао, суђено да буде Рубикон од кога почиње огољено бешчашће а који ће српске власти и сва елита прећи ни не трепнувши, тако што ће одбити да помогну да истина о Великом рату угледа светлост дана. А  управо се то десило.

Док се приближавамо стогодишњици од избијања Првог светског рата, док (опет на Видовдан) Западни Нови светски НАТО поредак, иначе  универзални сукцесор Хитлеровог Reich-a,  спрема круну свог историјског ревизионизма,  врхунац суманутог извртања историјске истине претварањем жртве у злочинце као што, уосталом,  деценијама ради својим медијима, нама се спрема још једно понижење. Ни власт ни САНУ ни остала елита не спрема никакву одбрану,  ни протест, чак ни ефектну изложбу на којој би се чуо глас  видела слика истине, која је дијаметрално супротна од оне која нам се силом намеће. ( знам да за проглашење  Дана жалости за оне побијене цивиле и рашчеречене сељанке у Мачви немају ни храбрости ни воље да љуте своје Западне партнере, па такав вид подсећања и не спомињем ).

На муци се познају јунаци, па је тако група ентузијаста и студената београдског ФДУ, уз помоћ двојице широј јавности  познатих глумаца   Николе Ракочевић и Небојше Глоговца,  одлучила да фигуративно ,,стане на црту” целом свету, Западу и Папи, Пентагону, Анкари и Бриселу.

SjeneНа фотографији је Милош Љубомировић у улози Гаврила Принципа

Њима није требало молбе ни мита, – једноставно су узели судбину у своје руке и почели да раде на одбрани части наше државе и српског народа.  Тако је снимљен део филма који је много више од тога. Филм Сјене  је тренутно најзначајнији пројекат у држави, иза кога ни власт ни позиција ни држава, ни САНУ – није хтела (смела) да стане.

Чудни су путеви Господњи, па је тако и филму који снимају ови млади непрофесионалци додељено да брани нашу част и чак право на голи опстанак.  У оваквим околностима, то је страшан и тежак крст и чин изузетне храбрости. Мора брзо да се ради јер Видовдан је близу, и ускоро ће нас заглушити канонаде и салве оптужби, кривице и подметачина у већ виђеном стилу.

Неке битке се губе или добијају на бојном пољу, неке пером и камером, а понеке и једним и другим и давањем прилога. А кад Сјене једном буду завршене и започну мисију разбијајући германску маглуштину изаткану од лажи, нека се зна да је и власт и опзицијиа и све странке, сви политичари, функционери, привредници… – да су сви они одбили да помогну да се филм сними, и да истина о Великом рату угледа светлост дана, и да је група ентузијаста, студената уз помоћ народа, упркос свему, успела да га приведе крају.
То би био јединствен случај у свету, да народ учествује на такав начин у настанку једног филмског дела.
А кад (намерно не кажем ,,ако”, јер не сумњам да ћемо успети) успемо и филм буде снимљен, осећаћемо се много добро, да смо јаки као богови. Јер смо успели да урадимо нешто значајно за себе и  јер нисмо допустили Западу да лажима вређа наше часне прадедове који су положили своје животе за слободу ове земље, и јер смо успели да урадимо нешто –  напокон УЈЕДИЊЕНИ.
Ако су наши стари могли да заложе своје животе, ми можемо макар нешто новца.
Знам да је немаштина, и да многи од нас живе од данас до сутра, али – дајмо колико ко може;  јер и свете књиге кажу кажу: Ако чиниш мало и не можеш више – много ти се пише; ако чиниш много, а мог’о би више – мало ти се пише.

Док ово пишем кроз главу ми пролази епитаф са гроба Балзаковог чича Горија… неко ће се, кад све буде готово, после свега, ваљда постидети.

Трејлер филма информације како донирати можете пронаћи на следећим линковима:

http://www.dverisrpske.com/sr/prenosimo/5289-pomozite-snimanje-filma-sjene.html

Хвала ❤

Advertisements
Posted in: Uncategorized