Трагом наслова ,,Фајонова тражила пред УСА Сенатом промену Дејтона”

Posted on March 7, 2014 by

0Известилац Европског парламента за визну либерализацију и европска парламентарка из Словеније Тања Фајон је пред Одбором америчког Сената изјавила да је Босна и Херцеговина у највећој политичкој кризи од свих земаља Западног Балкана и  да су потребне свеобухватне промене Дејтонског мировног споразума како би земља могла да фунционише.

FAjonТања Фајон;  трг уТирани, на коме се налази истоимени локал

Даље се каже да је Фајонова у излагању у америчком Сенату  на тему  “Дешавања на Западном Балкану и политички одговори”, оценила да се међународна заједница мора много више посветити развоју и стабилизацији Западног Балкана.

– Сједињене Америчке Државе су у прошлости играле врло значајну улогу на Балкану, а наставиће то и убудуће. Ипак, потребно је да се више посветимо целом региону. Као што су показали протести у БиХ у фебруару ове године, без слушања гласа народа могу се угрозити стабилност и мир – рекла је она.

Нагласила је да, од свих земаља, БиХ захтева највише пажње и посвећености међународне заједнице.

– БиХ морамо ставити на врх наших приоритета на Балкану. То је тренутно најнестабилнија земља у регији, подијељена по етничким линијама. Дејтонски споразум је окончао рат у БиХ, али није допринео успостављању структура за функционисање државе. Зато су потребне озбиљне промене у БиХ, процес који ће резултирати широким уставним променама – казала је Фајон.

(Примећујете да,  након Месића,  и она понавља речи Валентина Инцка, спец. изасланика за БиХ, који је и сам пореклом Словенац с аустријским пасошем)

Сматра да је народ у БиХ последњим масовним протестима јасно показао да жели промене и да није задовољан политичарима у земљи.

– Протести у фебруару су на крају резултирали и насиљем, најжешћим након рата. Народ је јасно показао да није задовољан политичким елитама и да жели промене. Економска, политичка и социјална ситуација у земљи је више него забрињавајућа и потребно је што пре деловати – истакла је она.

Сматра како се не треба блокирати европски пут БиХ случајем Сједић-Финци додајући како БиХ што пре треба да се придружи Европској унији.

– Европска унија може да дејствује  као медијатор. Не смемо да дозволимо  да случај Сејдић-Финци блокира приступање БиХ у ЕУ. Потребан нам је један нови приступ према Босни и Херцеговини. У противном могло би да дође до ескалације  насиља у тој земљи, посебно јер је за ову годину предвиђено одржавање избора.  – рекла је извеестилац Европског парламента за визну либерализацију.

Ко је Тања Фајон, сем што је известилац ЕУ?  О одговору на то питање крије се, највероватније,  разлог њеног обраћања Сенату Сједињених држава. Идемо редом:

Тања Фајон ( рођена 9. маја 1971 ) је словеначка  политичарка и  новинарка , тренутно  преставница у Европском парламенту . Члан је Прогресивне алијансе социјалиста и демократа .

Ово је занимљиво:   децембра 2010 , Фајонова је прва особа која је примила  почасни докторат Америчког универзитета у Босни и Херцеговини , који се налази у Сарајеву .

Тања Фајон у великој мери олакшала путовање албанском народу, тако да уз њену помоћ  албански грађани добијају право да путују у Европску унију без виза . Ово је први корак на путу Албаније ка приступању ЕУ . У децембру 2010 отворен је  у Тирани кафе бар који је назван по њој,  у њену част . У част њене посете Албанији, 22. октобра 2010. свечано су јој уручени кључеви града.” 

  Albania: On 22 October 2010 received a copy of the key of the city of Tirana on the occasion of his state visit to Albania.[5]

http://www.dnevnik.si/svet/1042410885

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=107702

http://www.kurir-info.rs/kaficu-u-tirani-ime-po-tanji-fajon-clanak-63718

Advertisements
Posted in: Uncategorized