Mesić na istom zadatku: Ponositi likvidator Jugoslavije nudi rešenje, ovaj put za opstanak BiH

Posted on March 1, 2014 by

0Poslednji predsednik SFR Jugoslavije i nekadašnji  predsednik Hrvatske Stjepan Mesić tvrdi da ima rešenje za prevazilaženje stanja u BiH koje će, kako najavljuje, prvo ponuditi građanima BiH i međunarodnoj zajednici.

Međutim, ako je suditi po tome kako je završio poslednji ‘pacijent’  za čije je probleme Mesić imao rešenje, Srbi mogu samo da mu poruče da takvim svojim tretmanima leči sopstvenu Hrvatsku državu.
Neverovatno da niko iz međunarodne zajednice nije našao za shodno da nadobudnom Mesiću objasni da kao predstavnik strane države nije pozvan da medijski ‘nudi’  svoje usluge Bosni i Hercegovini, te da će najbolje učiniti ako se posveti trenutno gorećem pitanju koje pred Hrvatsku postavljaju brojna udruženja prognanih i potomci pobijenih Srba, kao i Komisije EU za povraćaj uzurpiranih domova, stanova i zemljišta.

Stipe FasistaMesić je bio blizak saradnik pok. Franja Tuđmana, rodonačelnika najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata na tlu Europe, koje je izvedeno uz sadejstvo sa Amerikancima, Njemcima te NATO-a

Iako su protesti i BiH federaciji motivisani ekonomskim nezadovoljstvom (zvanično), Mesić nudi – konstitucionalne promene – ukidanje entiteta i regija (,,ili kako se već zovu” reče on), tako da ni jedan taj etnitet ne bude formiran po nacionalnom ključu”
Jugoslaviju je lečio i usmrtio da bi Srbima slomio kičmu;
Ne postoji  niti jedan razlog da poverujem da Mesićev plan za BiH ne planira to isto sa Republikom Srpskom.

Primetićete u intervjuu objavljenom u  Novostima da Mesić ponavlja rečenice koje je na početku protesta u Federaciji BiH izrekao Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko: da je Dejton bio dobro rešenje kako bi se zaustavio rat, ali da je smetnja jer nije doneo  ustavno rešenje, te da je dalji opstanak ovakve ”hibridne tvorevine” nemoguć, itd.  Što navodi na mogućnost da je Visoki predstavnik za BiH (inače austrijski državljanin slovenačkog porekla)  u nekakvom opskurnom dogovoru s Mesićem.

stipe-mesic

Ali zar nisu protesti u BiH federaciji zbog teškog života i teške ekonomske situacije?  Kakve veze ima Dayton sa time što u Federaciji kasne plate i što je nezaposlenost velika? To bi bilo kao kada biste zbog lošeg stanja u privredi zahtevali smenu Ustavnog suda, a umesto plate i posla tražili Nov ustav.
Gladan narod ne traži ustavne i političke promene. Gladan narod traži hleb.  A dobronamerni Mesić (jedino to)  ne nudi.

Posrnulu ekonomiju je veoma teško dovesti u red, ali je zato neuporedivo lakše fanatizovati ionako ostrašćene ljude i gurnuti ih u sukobe i rat. A Mesić u tome ima bogato iskustvo:

Evo šta je Mesić izjavio za Večernje Novosti: 

Bivši hrvatski predsednik poslednji predsedavajući Predsedništva nekadašnje SFRJ Stjepan Mesić tvrdi da ima rešenje za prevazilaženje stanja u BiH koje će, kako najavljuje, prvo ponuditi građanima BiH i međunarodnoj zajednici.  

Mesić veruje da BiH može da izađe iz krize i začarnog kruga u kojem se sada nalazi, ukoliko dođe do prekomponovanja države.

“Smatram da je moguće prekomponovati BiH tako da svaka ta jedinica (entitet), regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je hteo samo nacionalno obojiti. Predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne.

Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi sa manjim pravima”, rekao je Mesić za sarajevski portal Klix.ba.

Nakon talasa februarskih protesta u BiH koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regionu i Evropskoj uniji (EU) nametnulo pitanje budućnosti BiH.

Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti EU.

“Dejton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekte Dejtonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može da funkcioniše. Ovakva BiH se ne može uključiti u evropski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo potreban je novi Dejton”, rekao je Mesić koji smatra da nije slučajno das u se građani digli i napali vlast I sistem koji je proizveo više stotina funkconera, više nivoa vlasti, a uništio proizvodnju.

“,,Treba prekomponovati Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Mesić.

I potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić najavila je da će Hvatskoj EU predložiti rešenje za izlazak BiH iz trenutne krize.

Hrvatski politički predstavnici u BiH smatraju da Hrvatski narod nije jednakopravan sa preostala dva konstitutivna naroda – Bošnjacima i Srbima i insistiranju na promeni takvog stanja.

Za Bošnjake je, međutim, neprihvatljivo bilo koje rešenje koje bi značilo dalju podelu BiH, odnosno formiranje trećeg, hrvatskog entiteta.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:480614-Mesic-nudi-resenje-za-opstanak-BiH

Advertisements
Posted in: Uncategorized