Поглед у непријатељски табор: Сервер: Косово У ЕУ пре Босне

Posted on November 15, 2013 by

0Данијел Сервер је мање више познат на овим просторима; он је дипломата, некадашњи специјани изасланик за Балкан,  професор на Универзитету “Џон Хопкинс”.  У последњем интервјуу за албанске Зери, Данијел Сервер је најавио могућност  да Косово  постане члан ЕУ много пре некох старих кандидата, као што је Босна и Херцеговина. Основни разлог за то је спор напредак БиХ ка ЕУ.

“Косово може да постане чланица ЕУ пре БиХ”, рекао је Сервер, додајући да “ако Босанци нису срећни због тога, нека изаберу владу која ће убрзати неопходне припреме за пријем у ЕУ. ”

Server

Констатујући да су последњи локални избори од 3. новембра на Косову били први значајан  корак на путу ка независности, Сервер је подвукао: “Још је дуг пут који треба превалити , неопходно је постићи напредак  у спровођењу споразума између Београда и Приштине,  и да би Косово постало чланица, неопходна је нормализација односа Косова и Србије.  То подразумева  дипломатско признање (дипломатско признање?  у међунар. праву непозната категорија; вероватно је мислио на размену амбасадора и отварања конзулата, првенствено тзв. Косова по Србији; без сумње најпре у Прешеву, Бујановцу, Медвеђи и Врању) , што ће се десити много пре него што се верује. ” Он каже да је Косово сада, у правном смислу,  независна држава, јер је Србија погазила свој устав. 

За паметног довољно.

Извор: Зери http://www.zeri.info/artikulli/20596/serwer-kosova-para-bosnjes-ne-be

Advertisements
Posted in: Uncategorized