Šta su srpski mediji ignorisali: londonska promocija The Sandzak – a History

Posted on November 14, 2013 by

2Nedavno je u Velikoj Britaniji iz štampe izašla knjiga The Sandzak – a History, autora Kenneth Morrison i Elizabeth Roberts u izdanju Hurst -a. (Zanimljivo da  Morrison, univerzitetski predavač, već ima iskustva sa pisanjem sličnih štiva; tako je 2009. izdao knjigu Crna Gora – savremena istorija; drugi autor, Robertsova je supruga bivšeg UK ambasadora u Srbiji, Ajvora Robertsa, i takođe je napisala knjigu o Crnoj Gori).
U sižeu The Sandzak- a history se kaže da je knjiga pisana sa ciljem da rasvetli istoriju ove ,,granične oblasti između dve nezavisne države, Srbije i Crne Gore, čija se istorija ,,osporava i koja je pod okupacijom i u permanentnom stanju tinjajućeg sukoba”. Tu se, između ostalog, može pročitati i da su Srbija i Crna Gora podelile ‘Sandžak’ po okončanju Balkanskih ratova. Zatim je ‘Sandžak’ bio uključen u Kraljevinu SHS, zatim je, po autorima, usledio period autonomije ‘Sandžaka’ 1943. od partizana, ali da je nepravedno 1945. podeljen između Srbije i Crne Gore, ali je ostalo snažno urezano sećanje na taj kratak period slobode, i kako se Jugoslavija raspadala devedesetih, tako je i san o ponovnoj slobodi ponovo probuđen” (!!!)

Sandzak
Tu se može pročitati da je ‘Sandžak’ trebalo  da dobije status republike, ali da su najžešći protivnici toga bili Srbija i Crna Gora, te da je ideja o autonomiji (slobodi) i dalje i te kako živa u ‘Sandžaku’.   Skoro istovremeno na Oksfordu je gostovao Bakir Izetbegović, gde je, između ostalog izjavio kako je Islam u ‘Sandžak’ i Bosnu stigao dva  veka pre hrišćanstva, te da je ,cijela Bosna jedan mezaristan (groblje) nevino pobijenih muslimana a ‘rijeka Drina je njihova najveća masovna grobnica’, te kako je Austrougarska okupacija bila spasonosan za ‘Bošnjake’ jer su bili na ivici istrebljenja (opet genocidni Srbi), i sve u tom stilu.  ,,Bošnjaci su od 1918. do 1992, od završetka Prvog svjetskog rata do početka agresije na BiH, živjeli u četiri različite južnoslovenske zajednice koje su ih ignorisale, asimilirale i dopuštale agresivne napade na njihove živote i imovinu“, rekao je Izetbegović.,,U vremenu prve Jugoslavije, kojom su dominirali Srbi, Bošnjacima je oduzeto preko milion hektara zemlje, zabranjeno je ime Bošnjak, ukinut naziv bosanski za jezik, čak je i vjera nazivana muhamedanskom umjesto islamom. Čitava sela su poklana“, naveo je, između ostalog.

Zanimljivo je da se snimak sa ove promocije koja je održana na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke (LSE); sem na twitter nalogu LSEE, nigde se ne može naći.  Istovremeno se na sajtu lokalnih vlasti Novog Pazara pojavila verzija istorije ‘Sandžaka’ koja nema blage veze ni sa istorijskom naukom ni sa istinom. Savršena koordinacija. Na sajtu N.Pazara se, između ostalog kaže da Bošnjaci, poput Albanaca, vode poreklo od Ilira, i da su nekoliko vekova stariji narod od Srba, te da Ras nema veze sa Srbijom, a kamo li da je ikada bio njena prestonica, tu su zatim bogumili i naravno, genocid! Genocid koji je nad njima izvršila Pravoslavna crkva., itd itd.. Sva mesta stradanja Srba u tom delu Srbije, kako pod Turcima i poturicama, tako i pod Nemcima, su sasvim izostavljena i o njima nećete naći ni slova.

Ipak, ovaj  falsifikat i poluistina će se u SAD pojaviti  već 1. decembra, a izdavač je ni manje ni više nego Oxford University press.  Za sada zvanične reakcije iz Srbije – nema.

Advertisements
Posted in: Uncategorized