Пусто турско

Posted on October 26, 2013 by

0После недавне изјаве турског премијера, Т. Р. Ердогана да је Косово турско, нескривеном еуфоријом  Албанци су доказали колико су за Турску, и про Турски оријентисани.  Ердоганова посета и изјава је уједно разоткрила карактер  хваљене и величане албанске борбе за слободу  – да се Албанци нису борили ни за независност ни за слободу;  већ да  стране силе, нови / стари господар ( ”дајо, дајче” како су звали крваве официре Вермахта чим су од њих добили миг да крену са истребљивањем православних Срба неких 7 деценија раније), надајући се (показало се оправдано) да ће добити бланко  право на пљачке, силовање и убијање Срба заузврат. .

Запад благоналконо гледа на повратак Турске у Европу;  историја нас учи да су Турска, Аустрија, Немачка и Велика Британија, док год су отомаски злочини вршени само над Србима и док год у њихове геополитичко финансијске интересе није дирано, са Турском гајиле пријатељске односе.

Тако је и сада – Запад сматра да је изнашао савршено решење да се спасе неугодне Турске кандидатуре за пуноправно чланство у ЕУ , опет преко дежурне la nacion terrible, одн.  српских леђа:  гурнувши Балкан  (Србија, Македонија) под директан турски утицај , Запад је са Ердоганом извршио неку врсту накарадне компензације: Турска да се прошири на Отоманске границе, док од чланства у ЕУ нема ништа. И вук сит и овце на броју. А Срби…? Ко још њих пита за било шта.

Није новост да је Турска у Албанији присутна деценијама, те да се уџбеници за албанске ђаке штампају и пишу у Турској. Тако je Сема, турска образовна институција  успоставила шест медреса ( исламских верских школа)  у Албанији коjе уско сарађују са такође чврсто позиционираним исламистичким покретом Гулен.   План и начин предавања обезбеђује Истанбул;

Универзитет Hëna e Plotë -Beder који постоји од 2011. у Тирани  је стопроцентно под контролом и у власништву турских нео отоманских исламистичких кругова; изузетно је утицајан међу Албанцима. Ова приватна образовна институција уписује студенте који су изашли из неке од шест поменутих исламистичких медреса.  Штавише, већина наставног кадра су турски држављани, специјализовани у шеријатском праву и исламској теологији, те активно врбују студенте за даље (стипендисане) студије у Турској, како би осигурали базу за нове генерације про отоманских имама.

У Албанији је присутна свеобухватна помама за учењем Турског језика и историјe (не Арапског,  као што је у већини исламских земаља случај), што опет представља још једну компоненту  неоотоманског утицаја и моћи.

Универзитет Аlos Beder сарађује са Универзитетом Epoka, јаком институцијом основаном 2007. која је у ствари грана исламистичког покрета Gullen.

Образовна компанија Тургут Озал  (The Turgut Özal Education Company ) из Турске је кључна веза између две горе наведене неоотоманске образовне институције, а финансира се директно из турског државног буџета као и из исламистичких кругова блиских партији АКП.

Универзитет ЕПОКА је значајнији и утицајнији, првенствено због значаја који има у сфери образовања, најпре јер активно регрутује и окупља студенте из ”’околних албанских земаља”, ( Косово, Црна Гора, Македонија), а посебно студенте из БиХ.

albania-great

Ова карта ,,албанских земаља” деценијама се појављује у уџбеницима штампаним у Истанбулу и намењеним албанским ђацима, уз обавезне приче о неправди, масакрима који су раздвојили ,, племенит”  албански народ.

Фондација  ALSAR је још једна турска нео Отоманска религиозна организација, која се истиче изузетно великом активношћу у Албанији; постала је позната након што је у њеној организацији извршено јавно обрезивање албанских дечачића; учешће у овом јавном обрезивању је сматрано за велику част. . Поврх свега, ова организација се бави хуманитарниом радом, помаже сирочиће и сиромашну децу, што би свакако био  племенит чин вредан сваке хвале, да се не ради о фином паковању иза кога се крије нео отоманска, великотурска, и исламистичка пропаганда.

Минулог  пролећа је ОИК (Организација исламске сарадње)  Албаније  позвала на  јачање  исламског империјализма,  најављујући уједињење свих ,,Албанских земаља на Балканском полуострву”. То су истовремено територије које је својевремено оупирала Отоманска империја, све до 1912.

Ваља се подсетити да је данашња  Република Албанија постала независна након пада Отоманског царства, након балканских ратова. Албанци су готово пет векова били у срцу  Отоманске империје у којој ” су имали повлашћен положај у администрацији и војсци .

Слична је ситуација како са босанским, тако и са муслиманима у Рашкој, у централној Србији.   У Сарајеву годинама ради Турски интернационални универзитет – ИУС, приватна образовна институција коју су основали турски предузетници блиски Партији правде и развоја премијера Ердогана. Прошле године овај универзитет имао је 1100 студената.

cyprus-sarjevo

Флајер ИУС универзитета у Сарајеву у коме позива студенте у БиХ на  учешће у петодневном саветовању у окупираном сев. Кипру  из области прве помоћи

  • Симбол универзитета је споменик  Мехмеду Освајачу (  1453. заузео Цариград; о зверствима и покољу православних након заузећа града написано је брдо историјских књига;  1463. заузима Босну. – и о силовањима и убиствима мушке и женске деце након пада Босне говоре  турски извори, напре Дурсул бегови записи, затим Константин Михајловић из Островице, потурчени Србин у свом делу  Јаничареви записи) )
  • на  ИУС-у  се настава изводи на енглеском језику, у складу са болоњским системом по моделу 4 +1 +3. Универзитет се састоји од три факултета: инжењерство и сродне науке, пословни менаџмент, уметност и друштвене науке. Првих 32 студената дипломирао 26. јуна 2009.
  • Турци, као и “Босанци”, морају да савладају језик својих вршњака – босански и турски.

Студије на “Бурџ” – још један турски универзитет – карактерише конзервативни верски дух ( близак вехабизму), али у исто време њихова предавања су секуларна.

  • Студије у “Бурџ” су такође у складу са Болоњским системом (3 +2 +3), такође на енглеском језику; Састоји се од три факултета и нуди школовање у следећим областима: информационе технологије, менаџмент, енглески језик и књижевност, турски језик и књижевност

Дуго су управо Албанци били  главни стубови и извршиоци отоманске политике на Балкану. Уживајући такав привилегован положај у царству, Албанци дали су двадесетак великих везира албанског порекла, као што су  генерал  Копрулу Мехмед паша , који је командовао снагама Отоманског током  Отоманског-персијског рата ; генерал Копрулу Фазил Ахмед , који је водио отоманску војску за време аустро-турског рата (1663-1664) , и, касније,  Мухамед Али Паша  у Египту.

Албаниа_ГР_Туркеи

Албанци, исто као и већина босанских Муслимана, не скривају жељу за повратак једне од најкрвавијих империја у историји – османлијске Турске.

Турска се уз помоћ Запада, као и вековима раније, вратила на Балкан. Да ли су и Западњаци и Турци правили рачун без крчмара? Да ли је крчмар уопште жив?

Autor: Grey Carter in  Tomasina, Tomasina Madagaskar, 26.10.2013, uoči Petkovdana

Advertisements
Posted in: Turkey, Uncategorized