Ислам је религија која није својствена Италији, већинско становништво није муслиманске вероисповести – закључак је Италијанске Владе

Posted on March 17, 2013 by

0Италија: Исламске верске заједнице у Италији неће бити финансиране од пореза грађана Италије   –  Парламентарци наводе  екстремистичке (фундаменталистичка) имаме, полигамију и неуспех у обезбеђивању права жена у породицама десељеника из Исламских земаља као препреке за признавање ислама као званичне религије у Италији.

Italian Muslims Form Umbrella Body

На слици: Велика римска џамија, (Grande Moschea di Roma)

Џамије у Италији неће више примати средства од пореза који италијанска Влада издваја за верске организације сваке године, док ће Хинду и будистички храмови,  Грчка православна црква и Јеховини сведоци  имати право на средства из буџета, по новом пакету закона одобреном од стране италијанске владе за који се чека одобрење  парламента.  До сада Влада је издвајала 8 %  прихода од пореза за признате (званичне) вреске заједнице у Италији.

Велика већина тих средстава ишла је католичкој цркви, али је остављена могућност пореским обвезницима да,  ако тако желе,  изаберу да њихов новац иде у добротворне сврхе или за финансирање културних пројеката.

Шеф COREIS-а, једне од највећих муслиманских група у Италији,  Јахја Палавићини каже да је огорчен усвајањем оваквих закона који негирају Исламској заједници Италије право на приход од пореза.

,,Цео тај посао би требало да се правилно уради  законским признањем оних умерених и савремених муслимана који се већ годинама показују као поуздани саговорници Владе, особођени религије фундаментализма”, рекао је он.

65066566_ae08d75765
На слици: Џамија у Фиренци

Међутим са друге стране се чују мишљења да,  пошто ислам није религија својствена Италијанима нити је настала на тлу Италије (где већ постоји преко 250 џамија од којих је најпознатија  римска Велика Џамија), је овај Владин корак очекиван и оправдан.
И сами посланици владајуће коалиције наводе радикалне имаме, полигамију и обесправљеност жена као највеће препреке признању ислама као званичне верске заједнице у Италији.
До сада, у Италији само Католичка црква, јудаизам и остале традиционалне цркве, као и лутерани, јеванђелисти, валдензи и Адвентисти 7. дана,  били су финансирани из буџета и прихода Владе.

via Italy: Islam Not Recognized as a Religion — Denied Religious Tax Status – Constitutional Emergency.

Advertisements
Posted in: Islam, World