Koreni antisrpske propagande i njen utemeljivač Leo Freundlich (1875-1954)

Posted on March 14, 2013 by

0Histerična i skoro rasistička  anti-srpska propaganda koja je pokuljala  tokom 1990-ih godina za vreme raspada Jugoslavije, nije se prvi put u istoriji javila, niti su Amerikanci i zapadni mediji ti koji su je prvi u istoriji  rasplamsali.  Koreni i poreklo anti-srpske propagandne paradigme vuku još iz Austro-Ugarske, u doba pre Prvog svetskog rata, kada je Austro-Ugarska, koja je Srbe držala u neslobodi i tretirala ih kao građane drugog reda,  razvila propagandni konstrukt “Velike Srbije” i prvi put pustila lažnu glasinu je Srbija počinila zločin  “istrebljenja” odn.  genocida nad Albancima.

81581103

Slika: iz današnje perspektive samo postavljanje hrišćanskih obeležja u plamenu asocira na albansko paljenje srpskih crkava i na srpsku golgotu, što je, verovatno i tada bio slučaj. Ali je u tadašnje  nemačke, austrijske i albanske knjige ušla je upravo ova nakaradna verzija – i niko se ne upita zašto, ako su već Albanci žrtve,  gore hrišćanska obeležja, a ne islamska (Albanska?), pa makar i na crtežu u novinskom članku?

Konkretno, zapaljivi propagandni pamflet objavio Austrijanac Leo Freundlich (1875-1954)  1913. godine i to je bio početak austrougarse  antisrpske propagandne kampanje. Propagandni  traktat pod nazivom “Albanska Golgota: Optužnica protiv istrebljivača albanskog naroda”, objavljen je u Beču 1913 na Nemačkom kao: Albaniens Golgotha: Anklageakten gegen die Vernichter des Albanervolkes. Gesammelt und herausgegeben von Leo Freundlich .   Naravno, ni o kakvoj stvarnoj golgoti nije bilo govora.
ah1913_1freundlich1_gr

Na slici: Leo Freundlich

Ko je bio Leo Freundlich?  Zna se da je prisustvovao kongresu koji se održao 1913. u Trstu, tadašnjem delu Austro Ugarske , zajedno sa austro-ugarskim baronom  Franc fon Nopcs Felso-Szilvas.  Kongres je organizovan  od strane Austrije da “obezbede izbor svom knezu – drugim rečima, Austrija organizuje Kongres kako bi postavila Habsburga za kralja Albanije.  Jer Albanija je u tom trenutku bila austrijska satelit državica, kijent, surogat, a Nopcsa je i formalno zatražio da vlada Albanijom. On je opisao Freundlica: “Doveo sam sa sobom dr Leo Freundlicha, bivšeg  socijalistu i člana  bečkog parlamenta, koji je, u trenutku kada je Albanija postala zanimljiva,  vešto osnovao magazin  ,Albanische Korrespondenz ” koji se nalazi na usluzi politikoj moći Austrougarske.”

Godine 1914. velike sile su  razmatrale instaliranje nemačkog oficira Princ Vilijam od Vied kao prvog međunarodno priznatog političkog lidera Albanije, koji bi bio podržan od strane Austro-Ugarske.  Američki  Nev York Times bjavljuje 1913.  da  i bivši američki predsednik Teodor Ruzvelt  razmatra poziciju prvog kralja Albanije.

ah1913_8gr

Na fotografiji: Austro-Ugarski i albanski pripadnici na kongresu 1913 Trstu, gde se raspravljao izbor stranca za vladara ove marionetske države.

Robert Elsi, albanski propagandista i advokat, opisao Freundlicha na sledeći način: “Leo Freundlich (1875-1954),  je jevrejski publicista živi u Beču. … Freundlich je rođen u bogatoj jevrejskoj porodici u Bielitz-Biala u tadašnjoj Austro-Ugarskoj carevini

“On je bio politički aktivan  i kao socijalista postao je član Reichsrat 1907. godine. Bio je urednik levičarskog lista  “Volksvacht”.
Napadao je Katoličku crkvu i bio je čak i u tronedeljnom zatvoru.  Godine 1910, nakon  poraza socijalista u Bohemiji i finansijskih problema sa novinama, podnosi  ostavku u Reichsratu (austrijskom parlamentu).

Godine 1900, Freundlich se ženi Emi Koegler (1878-1948), koja je bila član partije Socijaldemokratske Radničke Austrije (Sozialdemokratischen Arbeiterpartei Osterreichs, SDAP).
Zatim postaje vojnik Austro-ugarske vojske tokom Prvog svetskog rata,  i bio je deo austrijskih  snaga stacioniranih u Albaniji. Austro-Ugarska je okupirala severnu i centralnu Albaniju tokom I svetskog rata.  Austro-Ugari su stvorili Albansku Legiju, albansku vojnu formacija, koja je bila regularni deo Austro-Ugarske vojske.
Posle Drugog svetskog rata, on je radio za Ahmeta Zogu, ili Ahmet beg Zogolli, koji  postaje kralj Zog od Albanije 1928.  Istovremeno Freundlich postaje  “počasni konzul” Albanije u Austriju,  i zastupa albanske ekonomske i političke interese.  Kralju Zogu je predstavljen  sa titulom: “Royal Albanian press chief” – ‘kraljenski albanski medijski upravitelj’.
Tokom tridesetih Freundlich promoviše trgovinske  odnose između Albanije i nacističke Nemačke. Tesno je sarađivao sa  nacističkim zvaničnicima tokom ovog perioda.  Elsi opisuje kako je govorio da će na nacistički pozdrav “Heil Hitler!” odgovoriti sa “Heil Zogu!”.
Zato što je bio Jevrejin, preselio iz Beča u Ženevu, za svaki slučaj. Nakon što su komunisti preuzeli Albaniju 1944, napisao je pismo albanskom komunističkom zameniku premijera Koci Hoke tražeći da mu se ponovo da zvanje počasnog konzula Albanije u Austriji.

Leo Freundlich je oportunista i nemoralan biznismen koji je želeo da iskoristi Albaniju i da se na taj način obogati. On je bio nemilosrdan profiter i ulizica.  Kakve je dokaze imao kad je pisao pamflet o navodnim zločinima koje su počinile srpske snage nad Albancima!? –  nazvavši ih  ‘bezumnim varvarima?
Freundlich nije imao nikakvih ni činjenica ni dokaza. Ali ima interes u promovisanju interesa Austrougarske i njenih satelita, što je Albanija bila.  Uz to, želeo je da stekne  i finansijske koristi od svog  propagandnog rada.
Jer, prvi i jedini izvor koji je javio o  navodnim srpskim zločinima nad Albancima bio je upravo njegov “Albanische Korrespondenz” lažni list čiji je Freundlich osnivač i vlasnik.  Drugim rečima, on sam je bio i očevidac i  izvor, i medij.
Što i sam donekle priznaje u uvodu svog traktata: ,, Cilj ovog rada je da se probudi savest evropskog javnog mnjenja”

Freundlich je bio spreman da posluje sa nacističkom Nemačkom  ’30-ih, dok god je takav aranžman donosio zaradu.   Dok su ostali bojkotovali Adolfa Hitlera  i njegov nacistički režim u Nemačkoj, odbijali da posluju sa njim, Freundlich nije imao nedoumice u pogledu  ekonomskih odnosa sa Hitlerom. Naravno,  dok god se on lično obogatio.  On je bio nemoralan oportunista i profiter.  Njegova rasistička, lažna propaganda  “Albanska Golgota” je primer rasističkog podsticanja na mržnju i etničku i versku netrpeljivost.
Ironično i apsurdno, on je primenio hrišćansku “golgotu”, pozivajući se na raspeće Isusa Hrista, na Albanaca, od kojih su većina muslimani. “Albanska Golgota” stoji rame uz rame “Protokola sionskih mudraca” po svom rasističkom podstrekavanje na etničku i versku netrpeljivost i mržnju.

Nacistička SS divizija Skenderbeg, formirana 1940 -ih, predstavljala je modernizovanu austro ugarsku Albansku legiju iz I sv. rata, što je obavio Hajnrih Himler.
Bazirano na tekstu prof.  Prof. Carl Savich ,  Leo Freundlich and The Roots of Anti-Serbian Propaganda,  February 5, 2009 – 12:15 pm na Serbianna. com

Advertisements